10 parasta sijoituskohdetta vuonna 2020

Mitä olisi järkevää tehdä rahoillaan loppuvuoden 2020 aikana? Mitkä olisivat 10 parasta sijoituskohdetta, joihin omat rahat olisi järkevää sijoittaa? Erilaisia vaihtoehtoja on lukematon määrä, mutta tässä tekstissä paneudutaan 10 mahdollisesti parhaaseen sijoituskohteeseen vuonna 2020.

Rahastot

Rahastot ovat helppoja sijoituskohteita, koska sijoittamalla niihin, sinun ei tarvitse tietää oikeastaan mitään sijoittamisesta. Matkan varrella tulet varmasti oppimaan paljon lisää. Kuten useat sijoitusvalmentajat ja –neuvojat sanovat videoissaan, blogeissaan ja erilaisissa somejulkaisuissa, tärkeintä on aloittaminen. Rahastoja on useita erilaisia ja niihin voi sijoittaa esimerkiksi Nordnetin kautta. Nordnetin kirjoituksissa sekä muun muassa erilaisissa rahaan liittyvissä podcasteissa ja muissa eri kanavissa kehotetaan kiinnittämään huomiota rahastoiden kuluihin, koska heidän mukaansa liian korkeat kulut syövät ajan kuluessa sijoitettua pääomaa tai vähintään tuottoa. On olemassa myös rahastoja, joiden kulut ovat jopa 0 euroa. Tällaisia ovat muun muassa jotkut indeksirahastot.

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska

Nordnetistä tällaisia kuluttomia rahastoja on ainakin 4 erilaista ja ne sijoittavat rahansa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Jokaiselle maalle on siis oma indeksirahastonsa. Indeksirahasto tarkoittaa sitä, että rahasto seuraa jonkin tiettyjen osakkeiden indeksiä kuten erimerkiksi Helsingin pörssin 25 suosituinta osaketta.

ETF

ETF

Rahastoista seuraava sijoitusmahdollisuus on ETF rahastot. Ne ovat rahastoja, jotka sijoittavat osittain tavallisiin rahastoihin ja osittain osakkeisiin. ETF:t poikkeavat perinteisistä rahastoista siinä, että ne ovat pörssinoteerattuja. Voit siis käydä niillä kauppaa reaaliajassa toisin kuin rahastoissa, jotka noteerataan kerran päivässä.

Osakkeet

Osakkeisiin sijoittaminen vaatii osaamista ja hieman taitoja. Osakkeista kiinnostunut löytää kuitenkin hyvää oppia netistä, kirjoista, blogeista, Youtubesta sekä muista sosiaalisen median kanavista. Osakkeita on olemassa valtava määrä. Niissäkin alkuun pääsee opiskelun jälkeen sillä, että lähtee sijoittamaan. Matkan varrella oppii paljon lisää.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat oma maailmansa, mutta niillä käydään kauppaa samojen periaatteiden mukaan kuin osakkeilla. Niitä tosin ei tarvitse ostaa kokonaisina kappaleina vaan niistä voi ostaa vain osia haluamallaan summalla.

Bitcoin

Kaikista tunnetuin ja vanhin kryptovaluutta on Bitcoin. Se on erittäin mielenkiintoinen samoin, kuin useat muutkin kryptovaluutat. Bitcoinin arvo on tämän kirjoitushetkellä reilut 13 000 euroa. Netistä kannattaa lukea keskusteluja joissa on selitetty bitcoiniin sijoittaminen pähkinänkuoressa.

Ethereum

Ethereum on toinen kryptovaluutta, joka on todennäköisesti toiseksi tunnetuin kryptovaluutta. Sen hinta kulkee käsi kädessä Bitcoinin hinnan perässä, vaikka hintaeroa näillä tunnetuimmille kryptovaluutoilla onkin vielä toistaiseksi huimasti.

Arvometallit

Arvometalleihin sijoittamista ei aina pidetä sijoituksina ja tästä käydäänkin kädenvääntöä. Arvometallit auttavat kuitenkin varmistamaan omaisuuden ostovoiman säilymisen. Arvometalleja voi ostaa erilaisista ostopaikoista ja myyjät määrittelevät hinnan kunkin päivän arvon mukaan. Arvometallien säilytykseen kannattaa myös kiinnittää huomiota, koska niitä on mahdotonta jäljittää, mikäli pitkäkyntiset pääsisivät niihin käsiksi. Arvometallit kannattaa ostaa aina luotettavalta myyjältä. Näin varmistut, että arvometalli on todella aitoa tavaraa.

Kulta

Smart investing

Kultaan sijoittaminen on yleistynyt ja kullan hinta kipuaakin vuosi vuodelta aina ylemmäs ja ylemmäs. Erilaisissa sijoitusoppaissa käytetään sanontaa, että ”kulta on turvasatama” rahojen arvon säilyttämiseen. Kultaa myydään eri kokoisina laattoina ja jokainen voi valita juuri itselleen sopivan hintaisen laatan. Lisäksi kultaa myydään kultakolikoina ja eiköhän jokainen Roope Ankan tunteva halua omistaa vähintään yhden oman kultakolikon.

Hopea

Hopea on toinen arvometalli, mihin sijoittamista kannattaa harkita vuonna 2020. Hopeaa voi niin ikään ostaa niin laattoina, kuin kolikoinakin. Hopeaa myyvät yleensä samat liikkeet, jotka myyvät kultaakin ja niiden hinta vaihtelee hopean hinnan liikkeiden mukana.

Timantit

Timantit ovat ikuisia sanonta pitää hyvin paikkaansa. Timantteihin sijoittajan kannattaa perehtyä timanttien saloihin. Timanttien hintaa vaikuttaa timantin koko ja esimerkiksi leikkaus ja värin kirkkaus. Vuoden 2020 sijoittajalle on tarjolla eri hintaisia timantteja. Timantit on syytä säilyttää muiden arvometallien tavoin hyvin suojattuna. Timanttia ostava saa mukaansa myös aitoustodistuksen.

Asunnot

Vuoden 2020 sijoituslistan viimeisenä kohtana on asunnot, vaikka vinkkejä tulikin jo aikamoinen määrä. Asunnot ovat erittäin mielenkiintoinen sijoitusmuoto. Asuntoihin voi toki sijoittaa myös osakkeiden tai rahastojen kautta, mutta fyysinen asunto on aina oma juttunsa aina ostohetkestä mahdolliseen myyntiin. Asuntosijoituksessa on enemmän työtä, kuin vaikkapa automaattisilla rahastosiirroilla, mutta se on yksi erinomaisista sijoituskohteista.