• Home
  • /
  • Konsultointi
  • /
  • Miten yritys voi saada itselle parhaat mahdolliset työntekijät?

Miten yritys voi saada itselle parhaat mahdolliset työntekijät?

Työntekijät

Uusien työntekijöiden rekrytointi on aina oma prosessinsa, jolla yritetään löytää oikea ihminen haettavaan tehtävään tai virkaan. Se ei ole olleenkaan niin helppoa miltä kuulostaa. Tehtävästä riippuen koulutus, työkokemus, luonne ja vaatimustaso vaihtelevat paljonkin.

Jokainen yritys haluaa löytää sen joka sopii juuri siihen työympäristöön, ilmapiiriin ja toimintatapoihin, jonka on yritykselleen luonut ja haluaa niistä pitää kiinni. Sen ihmisen jolla on innostusta, halua ja iloista mieltä, sekä tuloshakua. Joku joka ymmärtää yrityksen tarkoituksen, lähtökohdat sekä arvomaailman.

Kuinka loistoyksilöt voivat löytää yrityksen?

Ideaalitilanteessahan työnhakija ottaa yhteyttä yritykseen oma-aloitteisesti, ilman että yrityksen tarvitsee ilmoittaa erikseen hakevansa uusia työntekijöitä esimerkiksi MOL:n sivuilla. Keinoja saada näkyvyyttä työnhakijoiden keskuudessa voi olla esimerkiksi Googlessa näkyminen. Jos mietitään ajankohtaisia kuumia aiheita, esimerkiksi verkkokauppojen kanssa työskentely on vuonna 2018 todella kova juttu. Osaajia tälle saralle löytyy laajasti myös Suomen ulkopuolelta, ja varsinkin Ruotsissa markkinointiosaamisen takia tekijöiden määrä on huima. Suomalainen yritys voikin tavoitella ruotsalaisia työnhakijoita esimerkiksi näkymällä Googlessa hakusanalla “starta e-handel“, jolloin verkkokauppiaiksi mielivät sekä verkkokaupasta kiinnostuneet löytävät yrityksen ja saattavat ottaa yhteyttä.

Mistä ja miten yritys nämä loistoyksilöt löytää?

Yritysten kannattaa aloittaa kartoittamalla ominaisuuksia, koulutusta ja kokemuksen määrää palkattavalle ihanne työntekijälle. Pitäkää tavoitteet realistisina, et voi löytää 25-vuotiasta maisteritutkinnon suorittanutta jolla on päälle 10-v työkokemus. Homma ei vain toimi niin. Kokeneelle hakijalle on varmasti töitä, joten mieti, onko tehtävän vaatimus taso noin korkea. En rupea tässä erittelemään eri alojen, johtajanpaikan tai perustyöntekijän titteleitä sen kummemmin, puhun nyt yleisellä tasolla ja kaikille. Aseta vaatimustaso realistiselle tasolle, sillä kaikkein korkeimmin koulutetut ja kokeneimmat, eivät ole välttämättä parhaita.

Hakuprosessia täytyy miettiä tarkkaan, montako vaihetta siinä on? Montako kutsutaan haastatteluun? Minkälaista työntekijää haemme? Mitä kysymyksiä heiltä tulee kysyä jotta saamme mahdollisimman paljon avaava infoa hakijasta? Paljon mietittävää, eikö vaan. Isot firmat ovat rekrytoinnissa jo ammattilaisia ja heillä on oma rekry osasto. Pienemmät firmat taas, etenkin jos et ole ikinä ketään elämässäsi haastatellut työhön, voivat kokea vaikeaksi erottaa niin sanotusti jyvät akanoista.

Pyydä haastatteluun vain varteenotettavat hakijat. Tällä en tarkoita sitä, että jos joku ei täytä jotain osa-aluetta vaatimuslistassa, ei tarkoita etteikö hän olisi sopiva työhön. Esimerkiksi vasta valmistuneella on uutta työintoa, uusia ideoita, tuore koulutus sekä näkemys työelämään ja alaan. Syy miksi vasta valmistuneita ei palkata, on työkokemuksen puute alalta johon hän on juuri valmistunut. Eihän sitä työkokemusta voi saada jos kukaan ei ikinä palkkaa työkokemuksen puutteen vuoksi.

Eri vaiheita rekrytointi prosessissa voi olla ensi kontaktina puhelinhaastattelu, kasvokkain käytävä haastattelu, toinen vaihe kasvokkain käytävä haastattelu tai luonneanalyysi.

Mistä tunnistat sen hyvän tyypin

Vaikka joku hakija olisi täydellinen ja kaikin puolin sopiva hommaan paperilla, ei hän välttämättä ole sitä käytännössä. Tämän takia haastatteluissa kannattaa kiinnittää huomiota työntekijän olemukseen, käytökseen ja kehonkieleen. Yrittäkää pitää ilmapiiri sopivan rentona, jotta hakijan jännitys ehtii mennä ohi ja hän rentoutuu ja kertoo avoimemmin itsestään. Näin saa paremman käsityksen siitä minkälainen henkilö kyseessä, tuleeko toimeen työ tiimissä, ovatko arvot kohdillaan yms. mitä nyt haluattekaan varmistaa hakijasta.

Ottakaa muutaman päivän kokeiluun tai harjoitteluvuoroon

Internship

Muutaman päivän kokeilu tai harjoitteluvuoro työpaikalla ennen sopimuksen kirjoittamista voi olla hyvä tapa nähdä onko kyseinen henkilö oikea työhön. Kokeilu voi olla palkallinen tai palkaton, yrityksestä riippuen, kuinka haluavat tämän hoitaa. Palkaton kokeilupäivä tai harjoittelupäivä saattaa olla joillekin hakijoille täysi deal breaker, mutta jotkut haluavat työpaikan sen verran palavasti, että parin vuoron palkaton kokeilu ei ole huono juttu jos sillä saa töitä.

Kokemuksesta tiedän että näin voi mahdollisuudet aueta, tein kolme vuoroa palkatonta ja kas, sain töitä. Toisin kuin eräs toinen samaan firmaan hakeva, joka ei ymmärtänyt palkattomien vuorojen syytä. Yllättäen hän ei sitten ensimmäisen harjoitteluvuoron jälkeen jatkanut siinä firmassa.

Yritykselle riskitön tapa etsiä uusia työntekijöitä on ottaa heidät aluksi itsenäisesti laskuttaviksi alihankkijoiksi. Nykypäivänä palveluita tähän löytyy vaikka kuinka paljon, esimerkiksi Ukko.fi, Eezy tai Omapajan laskutuspalvelu. Tähän voidaan sopia esimerkiksi kuukauden “alihankinta-aika”, jolta yritys maksaa mahdolliselle tulevalle työntekijälle, muttei joudu kuitenkaan sitoutumaan pitemmäksi aikaa mikäli jälki ei miellytä.

Luota toki omaan ihmistuntemusvaistoon. Jos joku on liian hyvää ollakseen totta, se on.